Interieur met de steektrap naar zolder in het museum.
Interieur met de steektrap naar zolder in het museum.

'Wat een Geluk' werd 'Toch weer Geluk'

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Wanneer je iets weten wilt van of over de geschiedenis van Westbroek, dan zijn er een paar 'adressen' waar je altijd antwoord krijgt en vaak meer dan je eigenlijk vroeg. Een van die personen is Theo Schouten, tegenwoordig in Maarssen wonend maar iemand die vele verbindingen had en nog heeft met het Maartensdijkse.

Theo (79) trouwde met Janny Gasenbeek uit Maartensdijk. Theo Schouten werd in 1957 postbode. Vanuit het postkantoor aan de Dorpsweg 101 in Maartensdijk bezorgde hij jarenlang de post in Hollandsche Rading en Maartensdijk; net als zijn vader steeds op de fiets. In 1960 werd hij naar Maarssen overgeplaatst en in 1995 is hij met pensioen gegaan. Zijn beide zonen wonen in Maartensdijk.

Verzamelingen
Ruim veertig jaar verzamelde Theo ansichtkaarten, oude gebruiksvoorwerpen en wetenswaardigheden over de geschiedenis van onze streek. Eerst richtte hij daarvoor achter zijn woning ruimtes in als boerenmuseum, waarbij iedereen op afspraak welkom was voor een bezoek. Zijn woning was bekend onder de alleszeggende naam 'Wat een Geluk'. Theo Schouten: 'Veertig jaar ben ik postbode geweest in deze streek. Ik was een soort rijdend postkantoor op de fiets en kwam bij iedereen in huis. Dan zag je nog wel eens leuke dingen. Dan vroeg ik, joh, wat doe je met dat spul? Zo heb ik uiteindelijk heel wat gekregen'. Theo vond voor al zijn verzamelingen een goed onderkomen in Streekmuseum Vredegoed, aan de rand van Tienhoven. De grote deel van boerderij Vredegoed is helemaal ingericht met voorwerpen uit de tijd van de veenboeren en veenwerkers. Er is een smederij, een washok, een kaasmakerij, een timmermanswerkplaats, een fraaie huiskamer, een keuken-inclusief opkamertje met bedstee en uittrekbare lade voor de kleintjes- en natuurlijk een complete veenhoek, ingericht als schuur op de akker. Opvallend zijn de arrenslee en het rijtuigje uit 1860, door Theo persoonlijk tot glimmens toe opgeknapt'. Bijna had Theo alles verkocht aan het Land van Bartje, er lag een verleidelijk bod: 'Maar ik had al die spullen gekregen van mensen hier uit de omgeving - die kon ik dan toch niet zomaar aan een ander verkopen?' Dus ging Theo op zoek naar een andere plek voor zijn verzameling, die tot dan toe in de schuur bij zijn huis te bezichtigen was geweest. Daar kwam een eind aan toen hij en zijn vrouw kleiner gingen wonen.

Boeken
Prentbriefkaartenverzamelaar Theo Schouten heeft ook boekjes, al dan niet met anderen, samengesteld, zoals bijvoorbeeld 'Groeten uit Westbroek en Achttienhoven'. Het boek met 150 foto's en prentbriefkaarten geeft een beeld van de beide kernen. De ondertitel is: 'Toen en nu'; dat geeft ook mooi de sfeer van het boek weer. Ook verzorgt hij op verzoek diavoorstellingen waarbij hij aan de hand van oude foto's en verhalen door de dorpen van vroeger wandelt. Aan de hand van dia's knoopt hij belevenissen en anekdotes aan elkaar uit de tijd dat hij als kapperszoon zijn vader moest assisteren met het inzepen van de klanten aan huis en de tijd dat-hij hier de post heeft bezorgd. Er wordt dan prachtig materiaal vertoond en voor velen is dat een terugkeer naar hun jeugd en de herinneringen uit het verleden. Ook voor de jeugd geven de foto's een mooi beeld van inmiddels verdwenen gebouwen, maar tonen ook de gezichten en bezigheden van onze opa's en oma's. Zo'n fotowandeling in Westbroek bijvoorbeeld voert via de Korssesteeg over de Dr. Welfferweg, de Molenweg en de Christinastraat, Burgemeester Huijdecoperweg, Kooijdijk, Westbroekse Binnenweg en via de Kerkdijk weer terug naar het Dorpshuis.

Verhuisd
Inmiddels zijn Theo en Janny Schouten verhuisd naar Maarssen en is de 'afbouw' volgens Theo begonnen. Daarmee wordt dan gedoeld op het fysiek afscheid nemen van het merendeel van zijn verzamelingen en wellicht ook wel iets van de betrokkenheid ervan. Het enthousiasme is onverminderd groot gebleven, want de ene vraag wordt nog sneller beantwoord dan de andere. Theo beschikt nog over mappen vol foto's en kasten vol boeken over zijn vroegere werkgever (Post NL), Westbroek, Achttienhoven, Maartensdijk enz. En in een klein gedeelte van zijn huis, dat nu de naam 'Toch weer Geluk' draagt, is toch nog weer een mini-museum ingericht over zijn tweede grote liefde; de Post.  

Theo Schouten in zijn mini-ptt-museum met een stempel waarmee voorheen brieven e.d. met de hand gestempeld werden.