De Biltsche Kapel in 1920 (foto Rob Herber D’Oude School)
De Biltsche Kapel in 1920 (foto Rob Herber D’Oude School)

Zuiderkapel aan de Boslaan

Algemeen Historie

door Henk van de Bunt

Onder de bomen van de Boslaan in Bilthoven vindt men de Zuiderkapel, een kruiskerk in de stijl van de 'Amsterdamse School'. De fraaie, houten kapconstructie, de gebeeldhouwde kansel en de lichtinval dragen bij aan een vriendelijke sfeer.

De Zuiderkapel is in 1916 door architect Jan Stuivinga als zaalkerk ontworpen in opdracht van de Nederduitsch-Hervormde Evangelisatie-vereniging. De kapel, toen De Biltsche Kapel genoemd, bood plaats aan 192 mensen. Tijdens de bouw van de kerk werd er een gedenksteen ingemetseld, waarachter een loden koker werd geborgen met een oorkonde waarop de stichting van de kapel verwoord is.

Biltse Kapel
De Biltsche Kapel was het eerste openbare gebouw bij De Bilt-Station. In de buitenmuur van de kapel werd daarom een peilbout aangebracht van het Normaal Amsterdam Peil. De ontwikkeling van Bilthoven kwam pas rond 1900 op gang, maar groeide nadien gestaag. De Biltsche Kapel, op grondgebied gelegen dat in 1917 Bilthoven werd genoemd, werd al snel te klein. In 1935 werd de kerk door dezelfde architect in samenwerking met zijn zoon, Theo Stuivinga, vergroot. Zij voegden twee zijvleugels toe, waardoor de zaalkerk veranderde in een kruiskerk. De kapel biedt thans plaats aan 450 mensen. In 1952 werd de oorspronkelijk naam De Biltsche Kapel veranderd in Zuiderkapel.

Bron: Historische Kring d'Oude school.

Zuiderkapel Bilthoven 1916 – 2016

10 september is er Open Monumentendag. De Zuiderkapel (Boslaan 3 in Bilthoven) heeft een speciaal programma omdat de kapel dit jaar honderd jaar als kerkgebouw in gebruik is. Op deze dag kan het gebouw bezichtigd worden. Gidsen vertellen het een en ander over de geschiedenis, de architectuur en over de symboliek van het gebouw en het interieur.

Bezichtiging van het gebouw kan vanaf 10.00 uur. Er is ook een folder beschikbaar met informatie over de Zuiderkapel, PKN Bilthoven en wijkgemeente De Ark. Om 15.00 uur is er een muzikaal moment, instrumentaal en vocaal.

Om de oude naam niet te vergeten werd er boven de hoofdingang een steen aangebracht met de inscriptie De Biltsche Kapel.