Piet Groen bij zijn vijf meter lange zeekajak.
Piet Groen bij zijn vijf meter lange zeekajak.

Piet Groen kanovaarder in hart en nieren

Algemeen Sport

door Kees Diepeveen

Maartensdijker Piet Groen heeft een passie voor kanovaren. Deze passie heeft zich ontwikkeld op de Nederlandse wateren, maar is uitgegroeid tot het varen van lange tochten in Europa.

Deze zomer heeft Piet Groen met een groep kanovaarders een tocht gemaakt in Zuid Duitsland. Het plan was om een tocht over de Donau te maken van Ulm naar Passau, in totaal 300 kilometer. Dit voornemen strandde echter na 173 kilometer in Regensburg. Onderweg moesten de kanoërs 15 stuwen passeren en vele zelfbedieningssluisjes bedienen die een verval hadden van ongeveer 5 meter. Het traject naar Passau was gesloten voor kanovaarders wegens te veel water in de rivier en daardoor te onveilig. Besloten werd om de auto's, die nog in Ulm stonden, op te halen en naar Konstanz te rijden aan de Bodensee om daar nog een aantal tochten te varen. Hier gingen weer 250 kilometers onder de peddels door.

Avontuurlijk
Piet heeft in zijn leven al heel wat lange en avontuurlijke tochten gemaakt en heeft vele rivieren in West-Europa bedwongen. Hij heeft tochten over de Elbe gemaakt, de Rijn bevaren van Straatsburg naar Koblenz en een jaar later van Koblenz naar Harderwijk. Maar ook tochten in Denemarken en Finland. In Nederland heeft Piet de tocht van Eemnes naar Vlieland gemaakt. Een lange tocht via het IJsselmeer door Friesland en vanaf Harlingen de 5 uur durende oversteek naar Vlieland. Zijn grootste avontuur was de tocht van 400 kilometer rond de poolcirkel, die hij met een grote groep heeft gemaakt. Dat was een geweldige ervaring.

Organisatie
Piet pikt de mooie tochten uit een kanoblad op. Hij is geen lid van een kanoclub. Traint ook niet specifiek, maar houdt zich wel fit door twee maal per week fitnesstraining te doen. Misschien komt het hier wel door dat Piet nooit spierpijn heeft. Wel neemt de stramheid wat toe wat je vooral merkt bij het in- en uitstappen van de kano. Wat heel belangrijk is tijdens de kanotochten is goed drinken om het vochtverlies te compenseren. Op de tocht naar Regensburg heeft Piet s 'avonds veel lekkere Duitse biertjes gedronken.

Zeekajak
Een lange kanotocht is vooral goed afwegen wat je meeneemt. De kano - eigenlijk is het een zeekajak - heeft drie waterdichte compartimenten waar alles in moet passen zoals: kleding, eten, tentje, keukengerei en slaapzak. Dat passen en meten gebeurt thuis. Samen met zijn vrouw Hannie wordt uit-gepast wat er mee gaat. Daar moet Piet het mee doen. De tochten vinden veelal plaats buiten steden en bevolkte gebieden. Overnachtingen vinden plaats in de tent aan rivieroevers of in onderkomens van kanoclubs wat vooral prettig is om van de sanitaire voorzieningen gebruik te kunnen maken.

Piet hoopt nog vele tochten te kunnen maken. Hij geniet er nog steeds volop van. Niet alleen van het varen maar ook van de prachtige landschappen en omgevingen waar hij doorheen vaart. Niet alleen in het buitenland maar ook in eigen land is het vanaf het water volop genieten.

Piet neemt een sluis in de Donau.
Afbeelding