Edsard Hoogenraad fotografeert graag mensen als ze ergens mee bezig zijn.
Edsard Hoogenraad fotografeert graag mensen als ze ergens mee bezig zijn.

Betere foto's door FCB

Algemeen Kunst & Cultuur

door Henk van de Bunt

Donderdag 30 juli werd de expositie van Fotoclub Bilthoven in de Traverse van gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven geopend. Deze expositie is tijdens de ( zomerse) openingstijden van het gemeentehuis tot en met 13 september te zien. De leden van de fotoclub presenteren werk in kleur of zwart/wit in een divers aanbod, waardoor het een interessante expositie is geworden met met een aardige inkijk in fotowerk.

Een van de exposanten is Edsard Hoogenraad, die ongeveer 15 jaar geleden lid werd van de fotoclub. 'Voor mijn lidmaatschap maakte ik pretentieloze foto's' , aldus de 73- jarige inwoner van Hollandsche Rading- die ook gedurende drie jaar voorzitter van de vereniging was. Op de vraag of het lidmaatschap heeft bijgedragen tot het maken van andere en betere foto's komt een gedecideerd antwoord. 'Geen twijfel over mogelijk' Voor zijn pensionering was het fotograferen een bezigheid, waaraan hij plezier beleefde, net zoals menigeen. Nu fotografeert hij met meer inzicht en is zodoende een veel betere fotograaf geworden.

Horizontaal
Hij sloot zich aan bij Fotoclub Bilthoven (FCB), die- zoals op de website www.fotoclubbilthoven.nl te lezen is – fotografie in de breedste zin van het woord wil bevorderen. Met het doel om beter te leren fotograferen en nog meer plezier in het nemen van foto's te krijgen. Je leert bij de FCB van elkaar, niet schools, maar door elkaar te enthousiasmeren, te inspireren, kennis te delen en elkaars werk te bespreken. Er zijn geen professionele fotografen bij de FCB, desondanks is het niveau van de club hoog.

Jeugd
Eens in de twee weken ontmoeten de leden van de FCB elkaar in het H.F. Wittecentrum in de Bilt. Meestal neemt iedereen een eigen foto mee. Die worden daar besproken. 'Zou je dit niet beter zus of zo kunnen doen, ik vind dit wel goed en dat minder.' Zo gaat het er aan toe. Soms presenteren de werkgroepen zich en ook worden er lezingen gegeven. Iedereen met interesse in fotografie kan zich aansluiten bij de club, waarvan nu zo'n zestig leden lid zijn. Je kunt gerust spreken van een succes. Niet voor niets bestaat de fotoclub Bilthoven al weer 36 jaar. En de leden zijn van gevarieerde leeftijd. Zelf is hij een van de ouderen. 'Het is gelukkig zo dat de jeugd zich het meeste laat zien. Erg leuk is dat. Het is een goed en aangenaam gezelschap'.

Beter worden
'Niveau en talent is geen hoofdzaak. Het gaat erom, dat je een passie voor fotografie hebt; dat je enthousiast bent. Je moet wel een beetje met kritiek kunnen omgaan'. Maar daar voegt hij onmiddellijk aan toe dat het opbouwende kritiek is. Om er beter van te worden of om in ieder geval na te denken over de fotografie. Het past niet bij de cultuur van de club om elkaar te negatief te benaderen.

Werkgroepen
Ziel van de vereniging vormen de werkgroepen. De club kent een aantal werkgroepen; bv. Natuur; Mens en Wereld; Stad en Land; Digitaal . In die groepen leggen de leden zich toe op een specifiek onderwerp. Zelf heeft Hoogenraad een voorkeur voor portretfotografie. Op de website toont hij werk. Op een afbeelding is hij trots. 'Dit vind ik nu een goede compositie. De biddende mevrouw is genomen op een indringend moment. Ik houd ervan mensen te fotograferen als ze ergens mee bezig zijn'.

Leren
De FCB is een club van enthousiaste amateurs. 'We willen niet concurreren met professionele fotografen. We maken geen foto's om beoordeeld te worden door een vakjury'. Het werk van de leden van de fotoclub wordt echter wel geëxposeerd. Op speciale locaties en jaarlijks - zoals nu- in het gemeentehuis. Dat is erg inspirerend'.

Fotowerk van Edsard Hoogenraad.
Edsard Hoogenraad wil graag zo lang mogelijk lid blijven bij de fotoclub. ‘Ik leer nog steeds en ben dan ook niet voornemens om mijn camera op te bergen. Ik vind fotograferen nog steeds erg leuk.’