Aan de dagbesteding nemen nu deel Els met invalbegeleider Pauls Derksen, Annet, Cita Pols, Annegriet, Luuk Herfst, Ineke, Fred en Mohammed. Mona had een dagje vrij en kwam een kopje koffie drinken.
Aan de dagbesteding nemen nu deel Els met invalbegeleider Pauls Derksen, Annet, Cita Pols, Annegriet, Luuk Herfst, Ineke, Fred en Mohammed. Mona had een dagje vrij en kwam een kopje koffie drinken.

Zideris start dagbesteding

Algemeen Ouderen

door Marijke Drieenhuizen

De ouder wordende bewoners van Zideris, een kleinschalige organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking in De Koperwiek in Bilthoven kunnen sinds 1 juli in huis naar een dagbesteding op maat. Beneden zijn twee ruimtes met terras en keuken beschikbaar. Vooralsnog nemen alleen mensen die in De Koperwiek wonen hieraan deel, het staat echter ook open voor anderen.

Oudere mensen met een verstandelijke beperking hebben behoefte aan een andere vorm van dagbesteding. Geen druk en zo nodig ook ingebouwde momenten van rust. Bij deze dagbesteding van Zideris wordt nog meer gekeken naar de mens, wat zijn wensen, wat deed men voorheen en waar liggen nu de interesses. Daar wordt zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Een belangrijk punt elke dag is werken aan de vitaliteit. De activiteiten zijn daar waar gewenst individueel, waar mogelijk groepsgericht.

Bakfiets
Fred heeft jaren in Maartensdijk gewoond en gewerkt. Fred kende iedereen en iedereen kende Fred met zijn bakfiets. Na zijn pensioen stopten zijn werkzaamheden. Hij is verhuisd naar de Koperwiek en nu doet hij weer mee. Fred, 73 jaar inmiddels, zit in een werkgroep samen met Mohammed. Luuk Herfst is hun begeleider. Fred: 'Ik doe nu thuiswerk. Momenteel iets met haarspeldjes. Maar ik haal ook papier op en doe klusjes. Ik mis Maartensdijk soms wel want hier kent iedereen ons nog niet'.

Acceptatie
Cita Pols is al zes jaar begeleider bij Zideris en leidt de nieuwe dagbesteding. 'Het klopt wat Fred zegt, de mensen kennen ons nog niet. Ze zijn nog niet gewend aan mensen met een verstandelijke beperking. We zijn hier nog nieuw. Maar er wordt hard aan gewerkt. Het cultuurtje van Maartensdijk komt hier vast ook nog wel'. Cita vraagt aan de mensen zelf om uit te leggen wat ze doen. Els vertelt vroeger secretaresse geweest te zijn en snippert nu elke dag een uurtje papier. 'Dat is mijn taak'. Tussen de middag rust Els in een comfortabele stoel, met een zacht muziekje aan en de gordijnen dicht. 'Samen met Annet'. Annet houdt van kleuren en breien. 'Ik maak nu een sjaal voor een nichtje'. Annegriet houdt van planten en bloemen. 'Ik verzorg ze elke dag'. Ineke is 71 jaar en blij dat ze niet meer elke dag met de taxi hoeft. 'Die taxi werd ik zo zat. Ik mis Maartensdijk wel, Joop (van Rossum) ook. Als er hier iets kapot is kan ik dat weer repareren. Ik kan heel netjes naaien'. Arie hoeft niet zo nodig dagbesteding, hij loopt liever buiten. Cita: 'En dat is ook goed. Maar hij komt hier wel elke dag lunchen en loopt af en toe binnen voor een kopje koffie'.

Mooie mensen
Cita Pols vertelt dat ze trots is op deze groep mensen. 'Ze moeten veel, begrijpen niet alles en blijven veelal vrolijk. Iedereen zou eens met deze groep mensen in contact moeten komen. Ze geven zo veel en onvoorwaardelijk. Vooraf had ik dit niet kunnen bedenken'. Er kunnen in de groep van Luuk Herfst en Cita Pols elk 9 mensen. 'Maar dan hopen we ook een groep vrijwilligers te hebben die ons wil ondersteunen. Als we nu naar buiten willen hebben we altijd iemand extra nodig omdat Els en Annet in een rolstoel zitten. Wat we zoeken is mensen met een goed hart, die gezellig zijn en die willen wandelen. Maar we willen hier in de buurt ook meer contact maken, dus als men niet meer zo mobiel is vinden we het ook leuk als mensen gezellig langskomen voor een praatje en een kopje koffie'. Cita Pols vertelt er graag meer over. U kunt haar bereiken op maandag, dinsdag en woensdag de hele dag en op vrijdag van 9.00 uur tot 14.00 uur op telefoonnummer 030 2296743.

Fred met bakfiets was een bekende verschijning in Maartensdijk