Rob fotografeert in zijn achtertuin. [foto Henk van de Bunt 2007]
Rob fotografeert in zijn achtertuin. [foto Henk van de Bunt 2007]

Rob Moget laat het kleine zien

Algemeen Natuur & Milieu

door Koos Kolenbrander

Tijdens het zoeken naar foto's voor een artikel in De Vierklank, ontstonden er contacten met (het werk van) de amateurfotograaf Rob Moget uit Bilthoven. Vooral de gedetailleerde foto's, die hij van kleine objecten maakt, wekten de belangstelling. Misschien had hij ook wel andere foto's van binnen het verspreidingsgebied van deze krant gelegen onderwerpen gemaakt. Rob stelde ons niet teleur.

Rob - van professie instrumentmaker - is sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw uit liefhebberij met de fotografie bezig. Hij begon met het bekende analoge fototoestel. Een vol geschoten filmrolletje liet hij elders ontwikkelen. Daarna maakte hij de stap van analoge naar digitale fotografie en kreeg daardoor de mogelijkheid om zelf de gemaakte foto's met de computer te bewerken en af te drukken.

Macro
Al experimenterend raakte Rob steeds meer geïnteresseerd in de macrofotografie: een techniek om van dichtbij direct een vergrootte opname te maken. Met een speciaal afneembaar objectief aan het fototoestel kan de tubus met losse tussenringen worden verlengd, waardoor de te maken opname automatisch tot wel 20 keer kan worden vergroot. Een normale foto kan, zonder dat de scherpte ervan wordt aangetast, tot maximaal zeven keer worden vergroot. Een via de techniek van de macrofotografie automatisch vergrootte opname behoudt steeds zijn optimale scherpte.

Geduld
Het vereist soms veel geduld om met de camera in de aanslag te wachten, totdat een rupsje, vlinder of vlieg in de juiste positie zit. Het resultaat van het geduldig wachten wordt dikwijls beloond met een foto waarop je details van bijvoorbeeld een insect duidelijk kunt zien. Vaak zijn het geen griezels, maar beesten met optimaal ontwikkelde organen, welke voor overleving onmisbaar zijn. Zoals de lange roltong van een vlinder waarmee hij de bodem van een bloem kan bereiken om nectar op te zuigen. Deze roltong ontwikkeld zich pas in het stadium van het verpoppen. Toen de vlinder nog een rups was, had hij bijtende monddelen omdat hij alleen plantaardig voedsel nuttigde. Ook de facet- of samengestelde ogen van een gewone huisvlieg worden d.m.v. macrofotografische opnamen zichtbaar voor het menselijk oog. Een facetoog bezit vele kleine oogjes. Elk van die oogjes bestaat uit een doorzichtig lensje van chitine en een door pigmentstof omgeven kristalkegeltje, waardoor de lichtbundel gaat naar een lichtgevoelig staafje dat de zintuigcellen activeert. Alleen de lichtstralen die loodrecht het facetoog treffen gaan door de lens en de kristalkegel, de schuin invallende stralen worden door de pigmentlaag geabsorbeerd. De vele kleine oogjes vormen samen een mozaïekbeeld van de omgeving. Tot de komst van de techniek van de macrofotografie waren deze details alleen met een microscoop te zien.

Omgeving
Rob is een gewaardeerd lid van fotoclub Bilthoven e.o. en een trouw bezoeker van de tweewekelijkse clubavonden van deze fotoclub in deze regio. Hij fotografeert ook vaak in onze omgeving. Hij gaat dikwijls alleen of met een collega fotografen naar de botanische tuinen in de Uithof, het Tienhovens Kanaal of de Hoorneboegsche heide tussen Hollandsche Rading en Hilversum.

Fotoclub Bilthoven exposeert tot en met 13 september werk van haar leden in de Traverse van het Gemeentehuis De Bilt.

Op de expositie is ook fotowerk te zien van Rob Moget, een gepassioneerd lid van de fotoclub, met specialistische interesse. In De Vierklank van oktober 2007 vertelde hij aan Koos Kolenbrander over zijn werk en hobby. In overleg met beiden plaatsen wij dit opnieuw [HvdB]

Een bij op een gele margriet in de achtertuin. (foto Rob Moget)
Een spin in de tuin. (foto Rob Moget)
De eendenput op landgoed Beukenburg te Groenekan. (foto Rob Moget)