Het geraniumblauwtje is tot nu toe maar een paar keer gezien in Nederland
Het geraniumblauwtje is tot nu toe maar een paar keer gezien in Nederland

Zeldzame vlinder waargenomen in Bilthoven

Algemeen Natuur & Milieu

door Walter Eijndhoven

Het geraniumblauwtje wordt niet elk jaar waargenomen in Nederland. Toch was het vorige week raak in een Bilthovense tuin. Het zeldzame diertje werd herkend als geraniumblauwtje en op 'waarneming.nl' gezet, een website waar iedereen zijn of haar natuurwaarnemingen op kan plaatsen. In een mum van tijd was de waarneming bekend bij vlinderliefhebbers en kwamen zij van heinde en verre om hem te spotten.

De tuin van Sylvia van Leeuwen en Bart van Tooren aan de Van der Helstlaan in Bilthoven is geheel ingericht om het vlinders zoveel mogelijk naar de zin te maken. Vlinderstruiken, phloxen en andere planten sieren zowel voor- als achtertuin. Vrijdag 22 juli liep Van Leeuwen in haar achtertuin, tot zij een vlindertje aantrof op een paar 'hot lips', een wit met rode tuinplant. Van Leeuwen: 'Ik zag een vreemd vlindertje zitten en dacht nog 'wat een raar beest zit daar'. Ik keek nog eens goed en zag tot mijn verrassing dat dit een geraniumblauwtje moest zijn, een zeldzame vlindersoort uit Zuid-Europa. Het was nog een vrijwel gaaf exemplaar, die beide staartjes nog had, onderaan de vleugels'.

Staartjes
Bart van Tooren vult aan: 'Als je een vlindertje aantreft met twee 'staartjes', onderaan de vleugel, is het vrijwel altijd een zeldzame soort. Een kenmerk van het geraniumblauwtje is zijn overwegend bruine kleur en de twee staartjes, in tegenstelling tot de andere blauwtjes, die overwegend blauw zijn'. Van Leeuwen rende het huis in en haalde haar fototoestel, om de zeldzaamheid te vereeuwigen. Het geraniumblauwtje is slechts een paar keer in Nederland waargenomen, in 2003 in Beek (L) en Heesch (NB), in 2008 en 2009 (Zoetermeer) en in 2009, 2012 en 2014 ( alle Maastricht). Van Leeuwen vertelt verder: 'Nadat ik een aantal foto's van het beestje had gemaakt, heb ik de waarneming op 'Waarneming.nl' gezet. Binnen een half uur kreeg ik een telefoontje van Kars Veling, medewerker bij de Vlinderstichting. Of hij mocht komen kijken'.

Kijken
De volgende dag kwam Kars Veling langs, met vijf andere geïnteresseerden. Van Tooren: 'Gelukkig viel de drukte in de buurt nog wel mee. Bij sommige zeldzame vogelsoorten staan soms honderden vogelaars in de rij om een glimp van het betreffende dier op te vangen. Eigenlijk was ik wel bang dat dat hier ook zou kunnen gebeuren. Ik zag het al voor mij, honderden natuurliefhebbers in en om het huis, op zoek naar dat ene zeldzame vlindertje'. Gelukkig viel het mee, zaterdag zijn zes mensen langsgeweest en zondag nog eens drie.

Opletten
De komende maanden blijft het in ieder geval opletten, want dit bijzondere blauwtje kan nog maandenlang worden gezien, tot in oktober aan toe. Plaatsen met vooral hanggeraniums zijn goede voortplantingsplekken. Vooral op de knoppen kunnen de platronde witte eitjes van het geraniumblauwtje worden aangetroffen.

Tel mee
Komend weekend, op 5, 6 en 7 augustus vindt de landelijke Tuinvlindertelling 2016 weer plaats. Van Tooren: 'Het zou leuk zijn als zoveel mogelijk mensen meedoen met de telling. Soorten die je altijd wel ziet zijn citroenvlinder, koolwitje (waarvan drie soorten zijn) en kleine vos. Wie weet wordt ook de dagpauwoog of de gehakkelde aurelia waargenomen. In onze tuin heb ik al zo'n twintig soorten gezien, van de ongeveer 25 voorkomende soorten in Bilthoven en totaal 60 soorten in Nederland'.

Wie meer wil weten over vlinders of over de telling: www.vlinderstichting.nl of www.vlindermee.nl

Bart van Tooren en Sylvia van Leeuwen weten hoe een tuin aantrekkelijk wordt voor vlinders.