Mediation tussen Karel de Grote en de 4 Heemskinderen.
Mediation tussen Karel de Grote en de 4 Heemskinderen.

Theater in 't Groen maakt indruk

Algemeen Kunst & Cultuur

Magische sfeer van late middeleeuwen in het Groenekans landschap

Theater in 't Groen speelde van vrijdag 17 juni tot en met zondag 19 juni in 4 uitverkochte voorstellingen voor een enthousiast publiek het tweeluik 'Zomeravond met dubieuze vrienden'. Het onderliggende thema was Vriendschap en Verraad. Dit alles speelde zich af op twee bijzondere locaties in Groenekan.

Op zorgboerderij Franciscushoeve aan de Groenekanseweg was de voorstelling 'Judas, Beyaard en het paardenmeisje' (regisseur Timon Blok) te zien, geïnspireerd op van het boek De Vier Heemskinderen. Een locatie met een uitgesproken boerse en unieke sfeer: een hooischuur met fladderende zwaluwen, een rondscharrelende kat en een immens zwart paard. Het centrale thema van deze voorstelling was de vraag hoe het kan dat mensen elkaar toch voortdurend verraden. Het schouwspel vond plaats in de late Middeleeuwen in de tijd van Karel de Grote. De spelers wisten ironische en hilarische linken met het hedendaagse te leggen. Zoals bijvoorbeeld de scene van de 'mediation' tussen Karel de Grote en de 4 Heemskinderen. Met name dit soort scenes ontlokten bij het publiek veel enthousiaste reacties.

Kapschuur
In de kapschuur van biologische tuinderij 'n Groene kans , eveneens aan de Groenekanse weg werd 'Krabat' opgevoerd, de andere voorstelling uit het tweeluik. Een muziek theatervoorstelling naar het boek Meester van de Zwarte Molen (regisseur Nelly van der Geest). Op deze plek was een magische sfeer gecreëerd met een mysterieus pentagram, een watermolen en het doordringende geluid van krassende kraaien. Krabat is een speelse bedeljongen die op zoek is naar een thuis. In zijn rondzwervingen stuit hij op de Zwarte molen waar hij knecht kan worden. Alles lijkt perfect: goed eten, dak boven zijn hoofd en vrienden. Maar er gebeuren op de molen vreemde dingen. De molenaar blijkt meesteres in zwarte kunst en speelt met de dood. Met muziek dringt zij door in de dromen van mensen. De meesteres heeft de molenaarsknechten Krabat en zijn vrienden, in de ban. Hoe kan Krabat zichzelf bevrijden van die zwarte betovering? Wil hij dat wel? Dat vraagt keuzes: Kies je voor vriendschap en liefde of verraad je uit eigen belang je vrienden?'

Schouwspel
Het publiek was getuige van een bijzonder schouwspel waarbij de knechten van de meesteres af en toe omgetoverd werden in gewillige kraaien. Veel dynamiek en hilarische scenes, zoals bijvoorbeeld wanneer de knechten ook hun tovenaarskunsten toonden.

De inzet van de muzikanten zorgde voor de extra sprookjesachtige dimensie. Ook het duet waarin Krabat en zijn geliefde hun liefde bezongen ontroerde het enthousiaste publiek.

Beide voorstellingen leverden staande ovaties op en het aangenaam verraste publiek toonde tijdens de borrel na afloop alweer veel belangstelling voor een volgende voorstelling van Theater in 't Groen. Dat zou dan een grote voorstelling worden op weer een andere aansprekende locatie in gemeente de Bilt.

(Rien Thomassen)

Toverende knechten op de Zwarte Molen.