Vorige week woensdag was het groot feest bij kinderdagverblijf de Torenuiltjes in De Bilt: zij vierden Modderdag.
Vorige week woensdag was het groot feest bij kinderdagverblijf de Torenuiltjes in De Bilt: zij vierden Modderdag.

Modderdag bij de Torenuiltjes

Algemeen Jeugd

door Marijke Drieenhuizen

Vorige week woensdag was het groot feest bij kinderdagverblijf de Torenuiltjes in De Bilt: zij vierden Modderdag. Een landelijk feest, dat nu ook in De Bilt gevierd wordt. Het doel: kinderen positieve ervaringen op te laten doen in de natuur en natuurlijk is het ook fijn om vies te mogen worden. De kinderen genoten, vooral het maken van moddersoep en de modderbaan waren zó in trek dat ze hier de hele ochtend mee bezig zijn geweest.

Het idee is afkomstig uit Nepal en is in 2013 geïntroduceerd in Nederland. Maar ook in Nepal, Australië, Schotland, Engeland, Tanzania, Bangladesh, Mexico, Vlaanderen en de Verenigde Staten staat 29 juni voor Modderdag. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn dan tegelijkertijd actief bezig met natuur en vooral dus met modder.

Modder is goed
Buitenspelen in een natuurrijke omgeving en spelen met modder is behalve leuk ook goed voor de ontwikkeling van kinderen: want wanneer ze vies mogen worden neemt de kwaliteit van het spel toe. Onbevangen kan er dan ontdekt en geëxperimenteerd worden. Ook de weerstand van de kinderen neemt toe bij meer buitenspelen en spelen met natuurlijke materialen stimuleert de creativiteit en nieuwsgierigheid van kinderen. Wendy Bouwmeester: 'Ook bij kinderdagverblijf de Torenuiltjes is natuur en buitenspelen een vast gegeven. De kinderen gaan bijna elke dag naar buiten, ook als het een klein beetje regent, dan voel, ruik en proef je toch weer hele andere dingen. Daarom is het voor ons zo vanzelfsprekend om aan te sluiten bij Nationale Modderdag'.

Natuur
'Deze dag heeft als doel om spelen in de natuur op de kaart te zetten, omdat het zo belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen leren door buiten te spelen bijvoorbeeld beter omgaan met risico's zoals vallen en uitglijden, ze leren beter samen te spelen, spelen met natuurlijk materialen stimuleert creativiteit en nieuwsgierigheid en het is goed voor het concentratievermogen. En dat zijn nog maar een paar van de voordelen van het buiten in de natuur spelen. Samen met alle kinderen en hun ouders hebben we er vandaag een extra feestje van gemaakt. Er stonden diverse activiteiten op de planning, maar het maken van moddersoep en de modderbaan waren zó in trek dat we hier de hele ochtend mee bezig zijn geweest. Lekker rennen en springen door de modder, met de waterslang kijken hoe je nog meer modder kon maken, met de pollepels ook nog een moddergevecht houden…het was een reuze gezellige ochtend. En morgen…dan zijn we gewoon lekker buiten te vinden, maar dan wel zonder modder'. Donderdag 29 juni 2017 is het weer Modderdag'.