Henk Zijlstra ontvangt de chapeaupenning uit handen van burgemeester Arjan Gerritsen. [foto Reyn Schuurman]
Henk Zijlstra ontvangt de chapeaupenning uit handen van burgemeester Arjan Gerritsen. [foto Reyn Schuurman]

Sociaal bevlogen rector ontvangt Chapeau-penning

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Burgemeester Arjen Gerritsen reikte op 24 juni 2016 een Chapeau-penning uit aan de heer Henk Zijlstra op de Werkplaats Kindergemeenschap bij zijn afscheid als Rector Voortgezet Onderwijs van die school..

Henk Zijlstra was vanaf de beginperiode van het Platform Respectvol Samenleven lid als vertegenwoordiger van het voortgezet onderwijs in de gemeente De Bilt. Vanuit een grote maatschappelijke betrokkenheid heeft hij als bestuurslid een bijdrage geleverd aan een positieve ontwikkeling van de Biltse samenleving, waar deze door verschillende ontwikkelingen onder druk stond. Zijn betrokkenheid gaat verder dan alleen het onderwijsgebeuren. Hij laat ook duidelijk zijn stem horen in andere maatschappelijke onderwerpen. Daarbij geeft hij telkens blijk van een warm hart voor de kwetsbaren in de samenleving. Onlangs was dat nog goed te merken in de discussie rondom het jaarthema van het Platform: 'Vluchtelingen onder één dak. De heer Zijlstra weet zijn sociale bevlogenheid goed te koppelen aan realiteitszin en draagvlak'.

Maatschappelijke stage
Henk Zijlstra heeft vanaf het eerste begin als rector (schooljaar 2005-2006) er alles aan gedaan om de maatschappelijke stage als vorm van 'burgerschap' voor leerlingen ('werkers' geheten op De Werkplaats) in te passen in het lesprogramma van dat jaar en heeft daarmee een start gemaakt met hetgeen nu is opgebouwd in de Gemeente De Bilt rond de Maatschappelijke Stage (MaS). Hij heeft in het regionale overleg van scholen een hele actieve rol gespeeld om alle scholen uit de regio actief te laten deelnemen aan de pilot om regionale samenwerking rond vrijwilligerswerk vorm te geven. Ook heeft hij een zeer actieve rol gespeeld om niet alleen zoveel mogelijk scholen uit de regio, en in ieder geval de scholen uit de Gemeente De Bilt, bij het onderwerp Maatschappelijke Stage te betrekken, maar ook vrijwilligerswerk/welzijnsorganisaties en gemeenten/beleidsmakers.

Betrokkenheid
Zijlstra vindt het belangrijk dat leerlingen niet alleen schools leren, maar ook buiten de school en zo ook hun steentje aan de samenleving bijdragen. Vanuit die overtuiging en zijn maatschappelijke betrokkenheid is hij ook altijd aanwezig bij de start van de landelijke NL Doet-dag, waar ook veel werkers van De Werkplaats jaarlijks aan deelnemen. Hij geeft hiermee het goede voorbeeld aan zowel docenten als leerlingen. De heer Zijlstra heeft als rector van de Werkplaats zeer actief deelgenomen aan lokale, regionale en landelijke netwerken, hij heeft De Werkplaats op een zeer positieve wijze op de Biltse, regionale en landelijke kaart gezet.

Terugblik
In de WP-krant van juni 2016 blikt de afscheidnemende Zijlstra terug: 'Ik kijk terug op 38 jaar werken in het onderwijs, waarin ik veel geleerd heb en naar mijn beste vermogen heb bijgedragen aan het leren en de ontwikkeling van anderen. Dankbaar ben ik dat ik mijn steentje heb mogen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de Werkplaats. Het uitgangspunt van Kees Boeke – bouwen aan een samenleving van vrede en verdraagzaamheid begint bij de ontwikkeling van kinderen – heeft mij daarbij steeds geïnspireerd. Van harte deel ik met hem de overtuiging dat reflectie op het bestaande en nieuwe inzichten en nieuwe vragen het onderwijs uitdagen om steeds ontwikkelingsgericht te zijn'.

Doen
Zijlstra beantwoordt ook de zelf-gestelde vraag: 'Wat ga je nu doen, Henk'? 'Zoals ik in augustus al aan ouders en werkers schreef, wil ik in deze fase van mijn leven mijn energie anders gaan besteden. Ik ga meer tijd maken voor het genieten van en met familie, vrienden en kunst & cultuur. Tegelijk blijf ik natuurlijk een bijdrage leveren aan het onderwijs. Ik heb al afspraken gemaakt over werkzaamheden op twee terreinen, die mij na aan het hart liggen: het belang van cultuur en creativiteit in het onderwijs én de samenwerking tussen scholen en opleidingsinstituten in opleiden, professionaliseren en onderzoek doen. Ik neem afscheid met een gerust hart, want de school is in alle opzichten zeer levenskrachtig. Ik dank iedereen uit de grond van mijn hart voor het vertrouwen dat ik ervaren heb. Mag ik nog één gedachte meegeven? We bestaan in de ontmoeting met de ander'.