Afbeelding

Volbloedneger over tandenpoetsen

Algemeen Kunst & Cultuur

Discriminatie is van alle tijden, maar tandenpoetsen doen Nederlanders pas een kleine honderd jaar. De uit Amerika gevluchte Joseph Sylvester (1890-1955) trok in de jaren '20 en '30 langs steden en dorpen en gaf demonstraties met zijn Babajaba Menthol Tandpasta.

Zo leerde hij Nederland tandenpoetsen. Frank Krake schreef een boek over het leven van Sylvester, die de bijnaam Menthol droeg en zichzelf trots 'volbloedneger' noemde. Het boek vertelt het levensverhaal van een van de eerste zwarte zakenmensen in Nederland. Het schetst meteen een tijdsbeeld over emancipatie en discriminatie van mensen met een andere huidskleur. Terwijl de als dandy geklede Sylvester in de jaren '20 overal werd gezien als een attractie en heel Hengelo uitliep voor zijn huwelijk, werd hij na de oorlog slachtoffer van discriminatie en waren er op zijn begrafenis slechts drie mensen aanwezig.

Hoe het Menthol verder verging is uiteraard in het boek te lezen, maar ook te horen in een vertelling erover op woensdag 29 juni om 20.00 uur bij Bouwman Boeken aan de Hessenweg in De Bilt. Graag vooraf reserveren tel. 030 2200112 of e-mail info@bouwmanboeken.nl.