Orchideeën (paars) in volle pracht na de maaibeurt van vorig jaar. Ze waren toen zorgvuldig gespaard.
Orchideeën (paars) in volle pracht na de maaibeurt van vorig jaar. Ze waren toen zorgvuldig gespaard.

Orchideeën per ongeluk afgemaaid.

Algemeen Natuur & Milieu

door Rob Klaasen

Dat was vrijdag 17 juni schrikken voor Barbara van Heerdt. Plotseling zag zij dat op het perceel naast haar wel erg grondig werd gemaaid. Niet alleen het gras, maar ook alle bloemen en planten werden in de maaibeurt meegenomen.

Juist op dit perceel is sedert enkele jaren door zorgvuldig beheer van Staatsbosbeheer, de zeer zeldzame en beschermde 'gevlekte rietorchis' in grote getale aanwezig. Barbara: 'Toen ik de maaier zo aan het werk zag, heb ik onmiddellijk geprobeerd Staatsbosbeheer te bereiken. Ik kreeg helaas nergens gehoor. Het was vrijdagmiddag drie uur. Kennelijk was iedereen al met weekendverlof. Aan het einde van de middag was het kwaad al volledig geschied en lagen alle orchideeën er af'. Na grondige inspectie van het perceel kon maandagmiddag nog zegge en schrijve één orchidee worden gevonden. Een exemplaar dat plat op de grond lag en zich zo aan het maairegime had kunnen onttrekken.

Staatsbosbeheer
We spraken met de boswachter van Staatsbosbeheer Bert van Dijk: 'Het is een treurige gang van zaken. Het is gebeurd. We moeten hier onze les van leren. We gaan vanaf nu zorgvuldig kaarten maken van de percelen waar wel en waar niet mag worden gemaaid. Ook zullen we ons toezicht nog verder verscherpen. We moeten voorkomen dat dit ooit nog een keer voorkomt. Dit is voor iedere beheerder een nachtmerrie'. Op de vraag wat dit betekent voor de orchideeën zegt hij: 'De orchideeën zullen volgend jaar wel weer terugkomen. De planten zijn er nog. Maar ze zullen wel een terugslag ondervinden. Iets wat je met jarenlang zorgvuldig beheer hebt opgebouwd, krijg je niet zo maar weer terug. Allemaal heel ellendig en niet nodig'.

Afbeelding
Barbara van Heerdt bij de ene orchidee die de maaibeurt heeft overleefd.
De aanblik van het perceel na de grondige en desastreuze maaibeurt.