Afbeelding

'Veteranendag gaat om waardering'

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Vrijdag 24 juni vierde de gemeente De Bilt de Nederlandse Veteranendag. De gemeente nodigde alle dienende en oud-dienende oorlogsveteranen uit de zes kernen uit om naar het gemeentehuis van De Bilt te komen.

De ontvangst was in de middag door burgemeester Arjen Gerritsen op het gemeentehuis in Bilthoven: 'Ik ben blij dat u in zo'n groot aantal gehoor heeft willen geven aan onze uitnodiging om aan de vooravond van de Nederlandse Veteranendag (zaterdag 25 juni HvdB) hier samen te komen. Biltse veteranen zijn mannen en vrouwen in allerlei verschillende leeftijden en met allerlei verschillende levensverhalen. Het zijn mannen, die met alle macht ons land verdedigden tegen de Duitse invaller in mei 1940. Het zijn veel veteranen, die werden uitgezonden naar Nederlands-Indië, naar Korea en naar Nieuw-Guinea en daar strijd leverden om recht en orde te herstellen'.

Mijn opruiming
Gerritsen vervolgde: 'En het zijn ook mannen en vrouwen, die door de Regering naar Libanon, naar de Balkan, naar Irak, naar Afghanistan of naar Mali werden gezonden om vrede te brengen en vrede te bewaken. En dan noem ik alleen de min of meer bekende missies, maar veteranen zijn ook de militairen die waarnemersmissies deden in de Sinaï en mijn-opruimingsmissies in Cambodja. Allemaal heeft u een deel van uw leven onder de wapenen doorgebracht en bent u in de vervulling van de militaire taak ingezet geweest. En daardoor heeft u ervaringen opgedaan, die soms meer en soms minder uw leven hebben beïnvloed. Bij sommigen van u is er een sterke onderlinge band ontstaan met anderen, die op dezelfde missie waren. Bij anderen is er een verbondenheid gegroeid met het land waarnaar u uitgezonden werd. En u heeft allemaal uw leven na uw uitzending weer opgepakt. Met nieuwe, andere ervaringen. Ervaringen die u misschien hebben verrijkt, maar misschien ook ervaringen die u somber stemmen'.

Littekens
Sommige veteranen hebben volgens Gerritsen dusdanige littekens op lijf of ziel opgelopen, dat die ze tot op de dag van vandaag hinderen. De wond die ze met hun missie opliepen is nooit meer geheeld. En weer andere veteranen blikken tegenwoordig met gemengde gevoelens terug op wat er tijdens hun uitzending gebeurde. Hun tegenwoordige inzichten geven hun een ander gevoel bij wat zij en hun strijdmakkers in het verleden moesten doen. De geschiedenis wordt immers niet steeds op dezelfde manier gewogen. Dat is op zich vanzelfsprekend volgens Gerritsen, omdat inzichten in het verleden gewoonweg kunnen veranderen, maar het is ook precair om vanuit het perspectief van het hedendaagse Nederland het Nederland van vroeger te beoordelen. Het is maar al te gemakkelijk om snelle conclusies te trekken als eigenlijk voorzichtigheid geboden is.

Veteranendag
De discussies, die daarbij ontstaan kunnen en mogen volgens burgemeester Gerritsen nooit in de weg staan aan waar het bij Veteranendag om gaat: 'Dat is niet het wegen van de geschiedenis of het plaatsen van een moreel kader. Veteranendag gaat om waardering. Dat is wat voor het gemeentebestuur centraal staat. Het op waarde schatten van de prestatie, van de trouw aan de opdracht die men kreeg om de Nederlandse belangen waar ook ter wereld te dienen. Het erkennen van de tijd, de moeite, het gemis en de ontbering die het kostte, om die opdracht te vervullen. Het hebben van oog en oor voor de soms diepe, pijnlijke groeven die inzet in een leven hebben getrokken. En het is een beladen woord, maar ook het brengen van dank voor de rol en bijdrage als militair'.

Ontmoeten
Er was vrijdag alle gelegenheid voor de veteranen elkaar te ontmoeten en met elkaar in gesprek te zijn: de Biltse Veteranendag is inmiddels uitgegroeid tot een reünie compleet met een ingerichte expositie. Er was gelegenheid tot het maken van een korte rit in een oud legervoertuig dat in het aan de Mathildezaal grenzende park stond. Later werd er van een gezamenlijke maaltijd genoten en rondde burgemeester Gerritsen om 19.45 uur de Biltse Veteranendag af.

Afbeelding