Herbezinning verbreding A27

Algemeen Algemeen

Herbezinning verbreding A27

De gemeente De Bilt dringt er bij minister Schultz op aan om pas op de plaats te maken met de plannen voor de verbreding van de A27. Deze dienen naar het oordeel van het College van B en W van de gemeente De Bilt eerst te worden getoetst.

In recente rapporten van het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving worden nieuwe groeiscenario's gepresenteerd voor de mobiliteit in de toekomst waardoor de verbreding niet langer nodig zou zijn. De Bilt schaart zich hiermee, op aandringen van de gemeenteraadsfracties van CDA, D66 en GroenLinks, achter eenzelfde verzoek van de provincie Utrecht.

Zonnepanelen
Het pleidooi voor een herbezinning is opgenomen in de zienswijze van de gemeente De Bilt met betrekking tot het Ontwerp Tracébesluit voor de Ring Utrecht. Hierin vragen B en W verder om het initiatief voor een Liniepark Rijnsweerd, van onder meer de werkgroep Sandwijck en het Utrechts Landschap, te betrekken bij de verdere planontwikkeling. Mocht de verbreding onverhoopt toch doorgaan, dan dringt de gemeente erop aan om niet, zoals bij de A1 is gebeurd, de maximumsnelheid te verhogen naar 130 km/uur. De Bilt ziet verder kansen om de gronden rond de A27 te benutten voor bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen, waardoor een waardevolle bijdrage zou kunnen worden geleverd aan het realiseren van het Klimaatakkoord en aan het streven naar een energie-neutrale gemeente in 2030.  (Henk Zandvliet)