Frank Jansen en Marijke Heezen raken niet uitgepraat over de mogelijkheden van Eet mee.
Frank Jansen en Marijke Heezen raken niet uitgepraat over de mogelijkheden van Eet mee.

Ontmoet je buurtgenoten

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Uit recent onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat bijna één op de vijf Nederlanders vaker offline wil zijn en in plaats daarvan meer persoonlijk contact zou willen. Stichting Eet mee! uit De Bilt springt daar graag op in. In het derde weekend van maart organiseert zij voor inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties de mogelijkheid om 'onbekende bekenden' uit te nodigen voor een praatje tijdens een hapje, drankje of etentje.

'Stichting Eet mee! wil zich, binnen onze gemeente, graag inzetten voor verbinding in de buurt. Dit jaar voor de vierde keer alweer'. Aan het woord is Marijke Heezen, projectleider van Eet mee!. Zij vervolgt: 'Het gaat hierbij om mensen die je vaak ziet, maar nooit echt spreekt en die je graag beter zou willen leren kennen, bijvoorbeeld die buurman of buurvrouw die je alleen groet als je naar je werk gaat, maar verder nooit een woord mee wisselt'. De ervaringen zijn erg positief. Zo ook bij Annemiek. Zij deed vorig jaar mee met het weekend. 'Ik werd uitgenodigd door mijn buurvrouw. Wij groetten elkaar iedere ochtend in de lift, maar een echt gesprek hadden wij nooit. Het was een heel gezellige avond. Sindsdien spreken wij zo nu en dan wat af. Wij hebben allebei een druk, sociaal leven, dus wij lopen de deur niet plat bij elkaar. Maar een beetje contact in de buurt is wel fijn'.

Vrijdagmiddag borrel
Natuurlijk hoef je geen mensen bij je thuis uit te nodigen. Dit kan ook op een andere leuke plek. Heezen: 'Je kunt er ook voor kiezen om het niet in je ééntje te doen, maar samen met vrienden of buren. Samen kun je een etentje organiseren, of je gasten zelf iets lekkers laten meenemen, en ook nog een extra gast. Leuke gesprekken zijn gegarandeerd'. Het weekend is niet alleen bedoeld voor particulieren, ook bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen meedoen. Zo kunnen zij klanten, relaties, buren of collega's bijeenbrengen en uitnodigen voor bijvoorbeeld een vrijdagmiddagborrel of een lunch.

Medewerking
Diverse maatschappelijke organisaties hebben hun medewerking al toegezegd. Frank Jansen, communicatiemedewerker bij Stichting Eet mee! en in die hoedanigheid betrokken bij Eet mee! in je buurt: 'Gemeente De Bilt nodigt een aantal vluchtelingen (statushouders) uit voor een lunch. Leerlingen uit het derde leerjaar van het VMBO van de Werkplaats Kindergemeenschap uit Bilthoven, organiseren een high tea om iets terug te doen voor mensen uit de omringende wijk. Winkeliersvereniging Planetenbaan verzorgt een lunch voor klanten en buurtbewoners en de Immanuelkerk in De Bilt opent de deuren van Wijkgebouw De Schakel voor een ontmoeting tijdens een maaltijd met buren'. Veel bedrijven, organisaties en particulieren doen al mee, totaal zijn al zo'n 1.000 uitnodigingen verstuurd'.

Meedoen
Als u nu denkt, 'het lijkt mij ook erg leuk om mee te doen', dan kunt op www.eetmee.nl gratis uitnodigingskaarten aanvragen. U kunt de kaart ook downloaden en zelf printen. Jansen: 'Onze wens is om elkaar meer te zien en te spreken, in plaats van dat alles via Facebook en andere social media verloopt. Als dat lukt is onze missie geslaagd'.

Naast 'Eet mee! in je buurt" werkt Stichting Eet mee aan nog meer projecten. Voor veel van deze projecten zoekt zij nog ambassadeurs. Mocht u hiervoor interesse hebben, dan kunt u zich aanmelden bij de Stichting. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frank Jansen van Stichting Eet mee!. Tel.: (030) 2213498, e-mail: www.publiciteit@eetmee.nl