Bram is nr. 39
Bram is nr. 39

Sporttalent Bram Steenaart

Algemeen Sport

door Rob Klaassen

De 15-jarige Bram Steenaart uit Westbroek is in het seizoen 2007-2008 met shorttrack begonnen. Hij voetbalde bij SVM in Maartensdijk. Een vriend bij hem uit de straat bracht hem in aanraking met shottrack. Een sport, die totaal onbekend voor hem was. De combinatie van beide sporten beviel hem wel. Maar toen hij in het shorttrack zoveel succes boekte, dat hij ook internationale wedstrijden ging schaatsen, moest hij kiezen: 'Die keuze was niet zo moeilijk. In het voetbal zou ik nooit hebben kunnen bereiken wat ik nu als shorttracker heb bereikt en wat ik hoop nog te gaan bereiken. Volgens zijn vader, Bernard Steenaart, is hij totaal in de ban geraakt van het shorttrack schaatsen.

Weekschema
Brams weekschema ziet er als volgt uit: maandagochtend trainen bij RTC (Regionaal Talenten Team) in Dordrecht, dinsdagavond: trainen bij SVU (Schaats Vereniging Utrecht), woensdagavond weer trainen in Utrecht, maar nu bij RTC, donderdagavond trainen in Amsterdam bij RTC om op zaterdagmiddag weer in Dordrecht bij RTC de week te besluiten. 'Op maandagmorgen sta ik om vijf uur op. Ik ben dan om kwart over zes in de ijshal in Dordrecht om daar de spullen voor de training alvast klaar te zetten'. Dit weekschema vergt inzet van de hele familie. Op maandag moet er zelfs tweemaal op en neer naar Dordrecht worden gereden. Als er een wedstrijdweekend is, dan is Bram van donderdagmiddag tot zondagavond met de wedstrijd bezig. Volgens Bram is dit alles alleen te doen met heel veel regelmaat en discipline. 'Alleen op zaterdagavond heb ik wat uurtjes over om me te kunnen ontspannen'. Vader Bernard: 'We zijn een echt sportgezin, de hele logistiek is bij ons in huis op sport ingesteld. M'n andere twee kinderen zijn ook fanatieke sporters. Ze hockeyen bij SCHC, wat ook de nodige avonden training met wedstrijden in het weekenden geeft'.

School
Bram is 4e jaars gymnasiast op de Werkplaats in Bilthoven. De studieresultaten zijn tot nu toe uitmuntend. De school werkt graag mee om het voor Bram zo comfortabel mogelijk te maken om te trainen en aan wedstrijden deel te nemen. Bram: 'Hoe beter je het op school doet des te gemakkelijker het voor de school is om je vrij te geven om je sportcarrière verder te ontwikkelen'. Ik hoef nooit mee te doen met gymles. Ik kan die tijd aan m'n huiswerk besteden. Ook voor training en wedstrijden krijg ik vrij. Repetities mag ik altijd inhalen. De school werkt enorm mee'. Alsof hij al niet genoeg doet, zegt Bram, dat hij ook nog in z'n schaarse vrije uren af en toe wat obert bij 'de Pannenkoekenbakker' in Maarsenveen.

Sportprestaties in 2015.
Nederlands kampioen 500 m. en 1000 m. junioren C.
3e Plaats op de 1500 m. Zilver op de relay (estafette) voor junioren met SVU;
Brons op 500 m. Junior Europa Cup (EK junioren) in Oberstdorf;
Winnaar nationale competitie junioren C ;
Winnaar West-Europese competitiewedstrijd in Turijn. 3e In klassement over drie wedstrijden;
Nederlands juniorrecordhouder op de 777 m., gereden in München;
West Europese competitie: Bronzen medaille 1500 m. in Grenoble, zilveren medaille op de 500 m in Heerenveen, zilveren medaille op de 1000 m. in en gouden medaille op de 1500m. in Turijn.