Arne Schaddelee (links) en Martin van der Grift (bestuurslid ChristenUnie De Bilt).
Arne Schaddelee (links) en Martin van der Grift (bestuurslid ChristenUnie De Bilt).

Statenlid ChristenUnie bezoekt De Bilt

Algemeen Algemeen

Arne Schaddelee, statenlid en fractievoorzitter van de provinciale ChristenUnie, bezoekt op zaterdag 12 september tussen 12.00 uur en 13.30 uur de jaarlijkse Marktdag van de Dorpskerk in De Bilt. Tijdens dit bezoek lanceert Schaddelee rond 12.15 uur op het hoofdterrein van de Dorpskerk een provinciaal plan voor opvang en huisvesting van vluchtelingen.

door Henk van de Bunt

Arne Schaddelee (35) is sinds 2011 lid van Provinciale Staten Utrecht en sinds 2012 fractievoorzitter. Arne is vader van 4 kinderen, woont in Houten en is werkzaam bij de christelijke vakorganisatie RMU in Veenendaal: 'Gemiddeld ben ik ruim 15 uur per week kwijt aan het werk in de provincie, maar het is fantastisch. Provincies zijn de Haarlemmerolie van ons land, de verbinder tussen Rijk, gemeenten en allerlei uitvoeringsorganisaties. Natuurlijk debatteren we scherp en natuurlijk doet onze politieke kleur er toe, maar bij provinciale debatten gaat het niet om snel scoren, maar om de inhoud'.

Klas
Schaddelee komt a.s. zaterdag niet voor de eerste keer naar De Bilt: 'Zeker niet. Mijn vrouw staat al 13 jaar voor de klas in Maartensdijk, daar weten we dus wel de weg. Als Statenlid ben ik ook verschillende keren in De Bilt geweest. Onder meer bij debatten over bijv. de verbreding van de A27. Voor mij is het belangrijk om steeds de verbinding te zoeken, daarvoor moet je de provincie in. Als provinciale fractie van de ChristenUnie hebben we ook afgesproken dat we minimaal zes keer per jaar een fractievergadering buiten het provinciehuis houden waarbij we het combineren met een werkbezoek of gesprek met lokale burgers, bedrijven of belangengroepen. Verder proberen we als fractie zoveel mogelijk in te gaan op alle uitnodigingen die we krijgen. Uiteindelijk is dat ook het mooiste van dit werk en ook de essentie van het zijn van volksvertegenwoordiger: mensen ontmoeten en echt in gesprek gaan'.

Provincie
Arne Schaddelee stelt dat niet alleen christenen een taak hebben in de aanzwellende vluchtelingenstroom: 'De provincie heeft een taak op het terrein van huisvesting en ruimtelijke ordening. Juist op dit snijvlak aan taken ziet de provinciale ChristenUnie bijzondere kansen'. Concrete plannen daarover ontvouwt het statenlid op de marktdag: 'Als provincie zoeken we nog naar een goede manier om onze rol hierin op te pakken, waarbij ik overigens wel direct wil opmerken, dat de ChristenUnie waardering heeft voor de inzet van het provinciebestuur op dit dossier. We zullen nu echter de handen ineen moeten slaan, gelet op de actualiteit van de afgelopen weken. Naast de huisvesting van statushouders, zullen er wellicht ook andere noodvoorzieningen getroffen moeten worden. Het lijkt ons niet goed om met de armen over elkaar te wachten tot we ook hier Hongaarse toestanden hebben. Maandag is de ChristenUnie hierover in gesprek geweest met alle andere partijen in PS en met de betrokken gedeputeerden. Concreet was de vraag 'welke uitdagingen en mogelijkheden zien we voor de provincie in relatie tot de vluchtelingenstroom' aan de orde. Is er draagvlak voor een provinciaal masterplan of noodplan?'

Mogelijkheden
De ChristenUnie denkt daarbij voor de provincie aan een extra impuls geven aan woningbouwplannen en regionale afstemming over opvang naast het tijdelijke ontheffing verlenen voor huisvesting in agrarisch gebied (genoeg leegstand van agrarische gebouwen) en leegstaande kantoren, winkels en kerken gereed maken voor tijdelijke opvang. Schaddelee vat het plan nu kort samen en wil er op 12 september bij de kraam van de ChristenUnie op de Biltse Marktdag graag over met bezoekers in gesprek gaan: 'De locatie is een beetje toeval, althans, wat mij betreft. In juni werd ik uitgenodigd voor een bezoek aan de Marktdag. Gelet op het algehele thema ervan 'Omzien naar elkaar' en de actualiteit heb ik er nu voor gekozen dit plan hier te lanceren. Qua timing valt het nl. vlak voor een Provinciale Statenvergadering. Het thema leeft breder binnen de ChristenUnie. Verschillende lokale fracties kwamen al met eigen plannen en ook landelijk lanceerde Kamerlid Voordewind deze week een plan. Toch heeft de provinciale fractie een eigen verantwoordelijkheid en heeft de provincie haar eigen taken. Ik kom dus niet met een plan van de landelijke fractie, maar met een eigen plan'.