Afbeelding

Gerrit van Esterik exposeert

Algemeen Kunst & Cultuur

Tijdens Monumentendag op zaterdag 12 september is er in de Dorpskerk van De Bilt een eendaagse expositie van Gerrit van Esterik (Bilthoven) in het kader van het thema van deze Monumentendag.

door Henk van de Bunt

Gerrit van Esterik tekende en schilderde als kleuter al graag. Het liefst wilde hij na de mulo naar de Kunstacademie, maar vanwege de reactie van zijn ouders is hij maar naar de kweekschool gegaan. Vervolgens ging hij 's avonds naar de Kunstacademie en studeerde hij geschiedenis. Gerrit van Esterik is werkzaam geweest in het onderwijs. Hij heeft les gehad van Jan van de Berge (leraar en begaafd kunstenaar in Gouda) en hij volgde o.a. lessen op de (avond-)academie in Utrecht. Hij is opgegroeid in Woerden, waar hij medeoprichter was van de Woerdense kunstenaarsvereniging. Gerrit was jarenlang leraar tekenen en geschiedenis op o.a. de Oranje Nassau School in Bilthoven en geeft teken- en schilderles aan een groep mensen in Maartensdijk. In het Sojos-gebouw begeleidt van Esterik al jaren op donderdag enthousiaste mensen die onder zijn leiding vooral schilderen en aquarelleren. Er is voldoende ruimte voor eigen initiatieven, vooral voor mensen met (veel) ervaring, maar ook mensen met weinig ervaring zijn welkom. Hijzelf houdt zich hoofdzakelijk bezig met schilderen, aquarelleren, tekenen en etsen. Hij exposeerde diverse keren in binnen- en buitenland.

Kleurig
Het museum van Woerden heeft een drieluik van hem in haar collectie en in de Oranje Nassauschool te Bilthoven bevindt zich een muurschildering Ook in een kleuterschool in Nicaragua heeft hij een muurschildering aangebracht. Zijn werk is meestal niet al te groot van formaat en realistisch. In zijn jongere jaren ademde zijn werk vaak een zeker pessimisme of een wat weemoedige sfeer. Daar is later veel minder sprake van. Zeker de laatste twaalf, dertien jaar is zijn werk veel kleuriger geworden en heeft het een expressionistischer inslag gekregen.

Invloed
Gerrit van Esterik: 'De schilderijen en aquarellen die geëxposeerd worden, kunnen als 'religieuze kunst' beschouwd worden. Religie en kerk hebben bij mij altijd een belangrijke rol gespeeld en dat is terug te zien in mijn werk. Al het werk dat in de Dorpskerk hangt ademt als het ware religie uit, maar wel op verschillende manieren. Soms is het een Bijbels onderwerp en direct herkenbaar - zoals bijv. de verloren zoon - , maar vaak is het diffuus, moet de toeschouwer dieper graven en kan de titel daarbij behulpzaam zijn en soms zelfs noodzakelijk'. In de loop van zijn leven is Gerrit van Esterik beïnvloed door verschillende stijlen. Aanvankelijk was zijn – meestal kleine – werk wat melancholisch en niet zo kleurrijk. Bruin en geel speelden een periode een grote rol. Later wordt zijn werk kleurrijker en vaak ook lichter. Invloeden van magisch- en surrealisme zijn tot nu toe zichtbaar, maar ook het expressionisme en soms kubisme zijn te zien.

Symbolen
Kerken, zoals de Biltse Dorpskerk en de Petruskerk in Woerden zijn ook regelmatig te zien, maar veelal symbolisch bedoeld. Bijna altijd is Van Esterik op zoek naar diepere lagen en hij heeft dat op verschillende manieren proberen te bereiken. Zo heeft hij de laatste tijd, naast olieverf, ook acrylverf gebruikt, mede omdat acryl wat anders 'werkt'.

De Dorpskerk is zaterdag 12 september van 10.00 tot 16.30 uur voor deze expositie geopend en van Esterik zal ook daarbij aanwezig zijn.

Gerrit van Esterik op de Oranje Nassau School naast de muurschildering van zijn hand (1982): 'Het lesgeven vond ik ook hartstikke leuk'.