Willem en Willemien de Ruiter – van Vliet in hun prachtige tuin.
Willem en Willemien de Ruiter – van Vliet in hun prachtige tuin.

Penvriendin werd levensgezel

Algemeen Algemeen

Maandag 3 augustus bezocht locoburgemeester Hans Mieras het bruidspaar Willem en Willemien de Ruiter – van Vliet vanwege hun 65-jarig huwelijksjubileum van een dag eerder. Het eigenlijke feest was op de trouwdag zelf uitbundig gevierd bij een in De Bilt wonende zoon.

door Henk van de Bunt

Willem de Ruiter (88) is een geboren en getogen Biltenaar. Willemien van Vliet (89) komt uit Lienden. Tijdens zijn driejarig verblijf in Indonesië was Willemien de 'penvriendin' van Willem de Ruiter. Er bestonden in die tijd meerdere 'vriendschappen op papier', die veelal ook overgingen in langduriger relaties. Door Willem en Willemien werden ook foto's uitgewisseld, maar eerst na terugkeer in Holland ging het 'pennen' over in een heuse verkering, met als uiteindelijk resultaat een trouwpartij op 2 augustus 1950.

Tuinieren
Voor haar huwelijk werkte Willemien op een boerderij in Lienden en Willem ging na terugkeer aan de slag bij de Rijksmunt in Utrecht. Na 12 jaar verruilde hij deze baan voor een 25-jarig dienstverband bij de PUEM (PUEM werd opgericht op 7 oktober 1916 en is in 1992 opgegaan in de Regionale Energie Maatschappij Utrecht (REMU). In de provincie Utrecht herinneren verschillende transformatorhuisjes nog aan het bestaan van dit energiebedrijf. Uiteindelijk is de REMU door middel van fusies opgegaan in ENECO). Toen hij niet meer hoefde te werken kon hij al zijn vrije tijd gaan besteden aan zijn grootste hobby tuinieren.

Zingen
De jonggehuwden 'trokken eerst in' bij de ouders van Willem om daarna gedurende 51 jaar te gaan wonen in de Lathyrusstraat. In hun huidige woning aan de Plutolaan woont het echtpaar alweer 13 jaar. Tot het opheffen ervan was Willem lid van het Biltsch Mannenkoor Zanglust en Willemien een enthousiast korfballend lid van BIKO (later Nova). Op 45-jarige leeftijd behaalde Willemien haar zwemdiploma. Willem neemt, door het wegvallen van de eerste huishoudelijke hulp sinds 1 april, steeds meer huishoudelijke taken op zich vanwege de reuma bij Willemien. Om zelf ook e.e.a. bij te kunnen benen bezoekt hij driemaal in de week de sportschool. Willemien is zelf ook redelijk vaak 'gast' bij het Rode Kruis en Zonnebloem.