In de klas werd vooraf alles verteld over het leven van de bij en natuurlijk over bestuiving van bloemen, door bijen.
In de klas werd vooraf alles verteld over het leven van de bij en natuurlijk over bestuiving van bloemen, door bijen.

Actie 'Bloeiende Bermen' van Groei en Bloei

Algemeen Natuur & Milieu

door Walter Eijndhoven

Van zaterdag 11 juni t/m zondag 19 juni organiseert Groei en Bloei weer de Nationale Tuinweek. Een week vol workshops, tuinbezoeken, plantenmarkten, wandel- en fietstochten, groene-straatdagen en nog veel meer. Afgelopen week is de afdeling De Bilt/ Bilthoven al druk in de weer geweest met allerlei voorbereidingen, om de tuinweek zo kleurig mogelijk te beginnen.

'Onze vereniging hoopt dat tijdens de Nationale Tuinweek alle bermen in groei en bloei staan'. Aan het woord is Elly van de Wiel- Van Kemenade, bestuurslid Groei en Bloei De Bilt/ Bilthoven. Zij vervolgt: 'Daarvoor moeten natuurlijk wel de nodige stappen worden ondenomen. Vandaag, dinsdag 17 mei, zaaiden kinderen uit groep 5 van de Julianaschool een berm bij hun school in met zaad van bloemen, die straks veel bijen en vlinders moet aantrekken. Dit is een mengsel van kleurrijke éénjarigen, zoals kaasjeskruid, korenbloem, papaver, anijs, goudsbloem, lupine, teunisbloem, komkommerkruid en bijenvoer'. Maar voordat alles ingezaaid kon worden, kwam Eugène Broecheler, een imker uit Groenekan langs, lid van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging 'De Bij en Wij', om van alles te vertellen over het leven van de bij en natuurlijk over bestuiving van bloemen, door bijen. Geboeid keken de leerlingen naar de observatiekast, meegebracht door de Groenekanse bijenhouder. Daarna mochten de leerlingen hun eigen zaadbollen maken, een mengsel van zaad, klei en compost. Dat viel nog niet mee. Met behulp van water werden vele zaadbollen gekneed. Na een paar dagen drogen worden ook deze bollen uitgegooid in de berm. Van de Wiel-Van Kemenade: 'De kiemduur is ongeveer drie weken, dus wij hopen dat alles in bloei staat tijdens de tuinweek'.

Scholen
Ook bermen in andere wijken binnen de gemeente worden niet vergeten. Leerlingen van groep 2 van de Theresiaschool pakten de berm naast hun school aan, ondersteund door leerlingen van groep 6. Joep, leerkracht van groep 2 vertelt: 'De berm, langs het hek van onze school, moest grondig worden aangepakt. Er groeide helemaal niets, dus wij zijn blij dat onze leerlingen hier lekker aan de gang kunnen gaan, met de handjes in het zand. Als je ziet hoe leuk zij dat vinden. Van huisuit ben ik biochemicus, maar heb uiteindelijk toch voor het vak van leerkracht gekozen voor groep 2. Dit geeft toch veel voldoening hè?, die kinderen zo bezig te zien in de natuur'.

Schoffelen
Naast de actie met de schoolkinderen, zaaiden leden van de vereniging op zaterdag 14 mei nog een zaadmengsel voor bijen en vlinders in het parkje bij de Kwinkelier en daarna nog een stuk berm aan de Groenekanseweg en Soestdijkseweg. Carla Reijnhout, bestuurslid Groei en Bloei, vertelt: 'Natuurlijk kunnen wij dit niet alleen. Wij zijn daarom ook erg blij met de medewerking van de gemeente. De afdeling Beheer Openbare Ruimte heeft vooraf alle bermen laten schoffelen en aanharken, zodat het inzaaien een eitje was. Daarnaast heeft de gemeente ook een donatie gedaan, waar wij heel blij mee zijn'.

De Nationale Tuinweek start spectaculair. Reijnhout: 'Op 11 juni begint de Tuinweek met een leuke actie. Iedereen die een tegel uit zijn of haar tuin haalt en tussen 10.00 en 15.00 uur inlevert bij een Intratuin in de buurt, krijgt daarvoor 2 gratis planten, om op de lege plek te zetten. Wij hopen dat velen hieraan gehoor zullen geven'.