Kennismaken met de nieuwe buren

Algemeen Algemeen

door Sylvia van der Laan

Verhuizen naar een andere plaats betekent een verandering van omgeving en wennen aan nieuwe omstandigheden en aan nieuwe dorpsgenoten. Door recente gebeurtenissen in de wereld zijn er ook in de gemeente De Bilt nieuwe inwoners gekomen de laatste tijd.

Voor inwoners en nieuwkomers is de nieuwe situatie wennen: wie zijn die mensen, wat komen ze hier doen, welke gewoonten hebben ze en passen ze wel in onze samenleving? Omdat onbekend vaak leidt tot onbemind, organiseert stichting Kunst en Cultuur De Bilt in samenwerking met BLUCK op zondag 29 mei een festival met als motto 'Kom gluren met nieuwe buren' in theater het Lichtruim in De Bilt, waar inwoners en nieuwkomers kunnen kennismaken met elkaar. BLUCK is een initiatief van de Stichting Kunst en Cultuur van de Gemeente de Bilt. Dit initiatief heeft als doel meer opvoeringen van podiumkunsten in de gemeente te bewerkstelligen.

Muziek en maaltijd
Tijdens de festival-dag op 29 mei is er vanaf 15.00 uur een uitgebreid en gevarieerd programma samengesteld. Het Trio Qasyon speelt zowel populaire Arabische als klassieke orie¨ntaalse muziek (Arabisch en Turks). Dit kunnen trage klaagliederen zijn, vrolijke en verdrietige liederen over de liefde, maar ook feestelijke dansmuziek. De Gharib Band brengt een unieke mix van oosterse (Arabische) en westerse muziek: meeslepend, dansbaar en melancholisch. Anita van Soest verzorgt met de Band Zonder Verblijfsvergunning een Jam Session. Om 16.00 uur is er een lezing van Abdul Kader Manla over de culturele wereld in Syrie. Voor zijn komst naar Nederland was hij journalist en kunstcriticus in Syrie¨. Taiba zorgt om 18.00 uur voor het eten; zij zal een typisch Syrische maaltijd koken voor de gasten van het festival. Tijdens de maaltijd zal DJ Iskandar de muziek verzorgen.

Aanmelden
Het festival is gratis en iedereen is welkom vanaf 15.00 uur in Theater het Lichtruim aan het Planetenplein in De Bilt. Aanmelden voor de lezing van Abdul Kader Manla om 16.00 uur is gewenst, evenals deelname aan de maaltijd (kosten 5 euro). Aanmelden kan via de mail: info@bluck.nl. Op de website www.bluck.nl is het volledige programma van 'Gluren met nieuwe buren' te vinden.