V.l.n.r. Jan Houter, Anne Doedens, admiraal Rob Verkerk en Liek Mulder bij de aanbieding van het boek.
V.l.n.r. Jan Houter, Anne Doedens, admiraal Rob Verkerk en Liek Mulder bij de aanbieding van het boek.

Engels-Nederlandse oorlogen completer beschreven

Algemeen Historie

door Guus Geebel

'Door een zee van bloed in de Gouden Eeuw' is de ondertitel van het tweede boek in een reeks over oorlogen in Europa die de loop van de geschiedenis bepaalden. De auteurs Anne Doedens en Liek Mulder stelden het boek samen, waarbij Doedens voornamelijk het wetenschappelijke en de vakinzichten leverde. Liek Mulder ging vooral over vorm en taal en bracht de teksten tot leesbare proporties terug. Jan Houter gaf adviezen.

Het boek gaat over de drie oorlogen met Engeland in de zeventiende eeuw. 'Nieuw aan dit boek is dat het aansluit bij een wat nieuwe manier van tegen deze oorlogen aankijken en de belangrijke rol van de Waddeneilanden daarbij. De tocht naar Chatham in 1666 was de oorzaak van de ramp op het Vlie, waar 170 schepen werden verbrand. In dit boek wordt de tocht naar Chatham voor het eerst gekoppeld aan die ramp. Iedereen denkt dat De Ruyter over de ketting in de Theems is gevaren, maar dat deed admiraal Van Ghent, oprichter in 1665 van het Korps Mariniers. Hij was de eerste commandant van het Korps en ligt in de Domkerk van Utrecht begraven.

Nieuw materiaal
In het boek staat meer achtergrondinformatie dan in de geschiedenisboeken. Het bevat zo'n twintig afbeeldingen van penschilderijen van vader en zoon Van de Velde, die zij tussen 1640 en 1690 vervaardigden. Zij legden de  gebeurtenissen tijdens deze oorlogen nauwkeurig vast. De oude Van de Velde had een familierelatie met Vlieland. Het boek is vrijdag 20 mei in Den Helder gepresenteerd aan de Commandant Zeestrijdkrachten Rob Verkerk die ook luitenant-generaal van de mariniers is. Hij is op 19 en 20 augustus op Vlieland en Terschelling ook aanwezig bij de officiële herdenking van de ramp in 1666. Bij Flevodruk wordt een boek over Vlieland in een herziene vorm uitgegeven met veel nieuw materiaal. 'Voor de liefhebber maken we een facsimile van 250 exemplaren met het verhaal van het boekje van dominee Den Heussen over de ramp van 1666. Het is een genummerde uitgave op oud papier gedrukt', vertelt Anne Doedens.

Het boek 'Engels-Nederlandse oorlogen' van de historici Anne Doedens en Liek Mulder is het tweede in een reeks over oorlogen in Europa die de loop van de geschiedenis bepaalden. Het derde boek wordt 'Slag in de Javazee', over de oorlog tussen Nederland en Japan.