Het beeld dat later dit jaar geplaatst gaat worden.
Het beeld dat later dit jaar geplaatst gaat worden.

Veelzijdig kunstenaar stelt werk tentoon

Algemeen Kunst & Cultuur

door Guus Geebel

Op 28 en 29 mei vindt in De Meern een expositie plaats van beelden, tekeningen en gedichten van de Bilthovense kunstenaar Walter Visser. Het is de eerste keer dat hij zijn werk in een overzichtstentoonstelling laat zien.

Walter Visser werd in 1930 geboren in Helmond, waar hij ook opgroeide. Hij studeerde tandheelkunde in Utrecht. Na zijn doctoraal examen ging hij bij de universiteit werken op een afdeling die zich bezighield met ziektes rond de mondholte. Dat deed hij twaalf jaar. Daarna werkte hij bij het Academisch Ziekenhuis Utrecht waar hij onderzoek deed naar ziektes die met het skelet te maken hadden. 'We hadden daar een eigen laboratorium, deden onderzoek, publiceerden en gaven colleges aan studenten.' Walter Visser woont al ongeveer 44 jaar in Bilthoven. Hij promoveerde tot doctor in de geneeskunde.

Kunstenaarsbloed
Na zijn pensionering kreeg Walter Visser de tijd om zich volledig aan kunst te wijden. Hij volgde het basisjaar op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Visser stamt uit een kunstenaarsfamilie. Zijn vader werkte als textieldesignontwerper bij textielfabrikant Fentener van Vlissingen in Helmond. Twee ooms van moederskant waren schilder en ook een van zijn dochters is kunstschilder van beroep. 'Beeldhouwen is het meeste wat ik doe. Vlakbij mijn huis werd aan beeldhouwen gedaan en toen iemand vroeg of dat iets voor mij was, heb ik een keer meegedaan en zo is het ontstaan.' Hij maakt zowel figuratieve als abstracte werken. 'Ik word indirect geïnspireerd door werken van andere kunstenaars.'

Sterrenkunde
De belangstelling van Walter Visser is heel breed. Naast beeldhouwwerk maakt hij tekeningen, schrijft hij gedichten, speelt piano en fluit. Hij laat op de piano een verrassende improvisatie horen. Verder heeft Visser belangstelling voor sterrenkunde. Thuis gaf hij lezingen over schilderkunst en sterrenkunde. Zijn beeldhouwleraar René van der Wiel heeft in De Meern een ruimte waar hij werkt en cursussen geeft. Visser gaat daar elke week heen. Op zaterdag 28 en zondag 29 mei vindt daar vlakbij een expositie van werk van Walter Visser plaats. Hij exposeert beeldhouwwerken, tekeningen en schilderijen.

Gedichten
Op de tentoonstelling komen ook gedichten van Visser te liggen. Die zijn met de hand geschreven en verrassen door de enorme diversiteit. Gedichten waarin een gemoedstoestand naar voren komt, maar ook humoristische gedichten. Met zijn warme zachte stem draagt hij er enkele voor, zoals:

Het beeld

De steen helpt de vorm verstaan

de houwer zoekt de weg erheen

wat niet mocht zijn

is wat door hem verdween

Een humoristisch gedicht is:

De slager zei: Mevrouw, de lever die u hebt besteld

is nog niet binnen, ik heb nog net gebeld

maar maak mij geen verwijt

er is een lange levertijd

Expositie
De overzichtstentoonstelling van het werk van Walter Visser is op 28 en 29 mei te bezoeken van 12.00 tot 17.00 uur. Het adres is: Loods 68G, Strijkviertel 68G, De Meern. Op www.waltervisser.nl staat informatie over de kunstenaar en zijn werk. Ook is een routebeschrijving opgenomen. Op 28 mei vindt om 15.00 uur een presentatie over de totstandkoming van het beeld 'Walter' plaats. Het beeld is een ontwerp van Walter Visser en krijgt later dit jaar op ware grootte van 11 bij 8 meter een plek bij een nieuw te bouwen bedrijfsgebouw in Vianen.

Walter Visser bij een van zijn werken.