GroenLinks-raadslid Henk Zandvliet pleit voor meer voorlichting.
GroenLinks-raadslid Henk Zandvliet pleit voor meer voorlichting.

Raadsleden stellen vragen over Woonlastenfonds

Algemeen Politiek

door Guus Geebel

Huurdersvereniging Woonspraak van de SSW had op 23 maart alle raadsfracties uitgenodigd om te praten over problemen van huurders. Die komen steeds vaker door onvoorziene omstandigheden in de problemen. Dat kan komen door werkloosheid, ziekte of een scheiding. Geopperd werd om in navolging van de gemeente Katwijk een gemeentelijk Woonlastenfonds op te zetten.

Woonspraak denkt dat er vijftig gegadigden zijn die voor ondersteuning in aanmerking komen. Met 50 euro per maand zou dat gaan om 30.000 euro. In Katwijk is bij de invoering van het Woonlastenfonds 150.000 euro per jaar gereserveerd. Met een tijdelijke bijdrage kan de periode naar een structurele oplossing van de problemen worden overbrugd. De doelgroep voor het fonds is in Katwijk breder dan alleen de minima en bestaat uit huurders van zowel sociale als vrije sectorwoningen. Ook mensen met een inkomen tot 43.000 euro die te maken krijgen met een plotselinge daling komen ervoor in aanmerking.

Vragen
Henk Zandvliet (GroenLinks) en Werner de Groot (CDA) wilden weten hoe de situatie in de gemeente De Bilt is. Zij stelden B en W vragen, die schriftelijk zijn beantwoord. Over het aantal aanvragen in 2015 antwoordt het college dat de Regionale Sociale Dienst (RSD) bij de registratie van aanvragen voor bijzondere bijstand drie categorieën hanteert. Kosten bewindvoering, inrichtingskosten en overige kosten. De aanvragen voor woontoeslag vallen onder overige kosten en worden niet apart geregistreerd. In 2015 heeft de RSD 122 aanvragen voor overige kosten geregistreerd. Er waren 19 aanvragen voor een woonkostentoeslag, die allemaal zijn toegekend.

Voorlichting
Vanwege de kosten heeft Henk Zandvliet twijfels over de noodzaak om een apart gemeentelijk woonlastenfonds op te tuigen. Het college heeft bij de behandeling van de Woonvisie toegezegd er wel naar te kijken. Zandvliet vindt wel dat over de woonkostentoeslag veel te weinig bekend is. Er zou meer gedaan moeten worden aan voorlichting. Gelet op de 50 gevallen die Woonspraak noemde, denken Henk Zandvliet en Werner de Groot dat de groep groter is dan de 19 aanvragen bij de RSD. Zandvliet: 'Het lijkt mij het beste om de voorlichting over de woonkostentoeslag te intensiveren, in plaats van een nieuw fonds op te richten. Ook al omdat de RSD erop is ingericht om de regeling uit te voeren, inclusief inkomens- en vermogenstoets. Als je dat allemaal opnieuw moet gaan opzetten, ben je aan uitvoeringskosten misschien wel eenzelfde bedrag kwijt als aan de toeslagen zelf.' Overigens richt het fonds dat Woonspraak bepleit, zich alleen op huurders, De woonkostentoeslag geldt ook voor eigenaar-bewoners.