De buis voor de watervoorziening is onder de Utrechtseweg door aangebracht. Op het weiland komen brandrode runderen grazen. (foto Ben Verwiel)
De buis voor de watervoorziening is onder de Utrechtseweg door aangebracht. Op het weiland komen brandrode runderen grazen. (foto Ben Verwiel)

Vers water in het Van Boetzelaerpark

Algemeen Natuur & Milieu

door Henk van de Bunt

Samen met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden werkt de gemeente De Bilt aan de verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater in het van Boetzelaerpark in De Bilt. Woensdag 25 mei beginnen de voorbereidende werkzaamheden in het park. Hierbij wordt een sloot om de toekomstige koeienweide gegraven.

Eind vorig jaar is er een ondergrondse verbinding met de Biltse Grift aan de andere kant van de Utrechtseweg gerealiseerd. Hierdoor wordt het park voor het eerst rechtstreeks voorzien van vers oppervlaktewater. De nieuw te graven sloot om de toekomstige koeienweide vervoert het water verder het park door.

Natuurwaarde
Daarmee bereikt men een paar doelen: betere waterkwaliteit, minder verdroging, natuurvriendelijke oevers, meer ruimte voor water in natte tijden en meer natuurwaarde. Hierdoor is er nog meer te genieten in het park. Na advies van omwonenden en de Stichting Vrienden van het Van Boetzelaerpark heeft het hondenlosloopveld zijn nieuwe plek en omvang gekregen. Deze is verplaatst nabij de ingang aan de Kerklaan. De werkzaamheden zijn naar verwachting medio dit jaar klaar.

Overtuin
Voorzitter Ben Verwiel van de Vrienden van het Van Boetzelaerspark licht toe: 'In opdracht van de gemeente heeft de firma Copijn uit Groenekan in 2013 een renovatieplan voor het park opgeleverd. Copijn heeft ook in 1931 het oorspronkelijke plan voor het park gemaakt.

In het renovatieplan zijn een aantal deelgebieden gedefinieerd. Elk gebied heeft zijn eigen karakter. Zo werden o.a. het deelgebied :'Lommerrijk' (bij ingang van de Hessenweg), 'Waterweelde' (Vijver en directe omgeving), maar ook 'Overtuin' beschreven. De 'Overtuin' is het gedeelte wat nu het weiland aan de Utrechtseweg is en de directe omgeving daarvan. Het is de bedoeling dat in dit gebied een natuurlijke weide komt met een sloot met natuurlijke oevers. De slootrand wordt door middel van een schrikdraad beschermd voor de runderen die in het veld gaan grazen. De huidige hekken om het veld worden verwijderd en er wordt een sloot gegraven. De sloot wordt onder de Utrechtseweg door verbonden met de Biltse Grift en ook met de vijver. Hierdoor wordt de vijver aangesloten op 'bemalen' oppervlaktewater zodat in droge periodes de toevoer van water voor de vijver gegarandeerd is'.