De spandoeken van protesterende omwonenden tegen de massale kap van 85 ha bos.
De spandoeken van protesterende omwonenden tegen de massale kap van 85 ha bos.

Pas op de plaats voor plannen van massale kap bomen

Algemeen Natuur & Milieu

Door Rob Klaassen

Zaterdagochtend vond op uitnodiging van het Goois Natuurreservaat (GNR) in restaurant De Rading de feestelijke officiële opening plaats van het ecoduct over de oude weg Hilversum-Utrecht, de N417.

De opening werd massaal bezocht. Naast de vele vrijwilligers van het GNR waren er zo'n 200 inwoners van Hollandsche Rading en de Utrechtseweg aanwezig. De inwoners grepen deze bijeenkomst aan om nog eens hun ongenoegen aan de diverse autoriteiten kenbaar te maken over de voorgenomen plannen voor de inrichting van de omgeving van de ecoducten. Plannen die onder meer voorzien in de kap van 85 ha bosgebied. De teksten op de spandoeken, die zowel op de rotonde van de Nootweg en de N417 als bij restaurant de Rading waren geplaatst, lieten aan duidelijkheid weinig aan de verbeelding over.

Verklaring vooraf
Voordat de officiële opening plaatvond las de interim-voorzitter van het Algemeen Bestuur van het Goois Natuurreservaat mevrouw Karen Heerschop de volgende verklaring voor: 'Wij zijn als GNR verrast door de hoeveelheid en de mate van intensiteit van reacties van de bewoners. Vooral ook van inwoners van Hollandsche Rading. Het is duidelijk dat veel mensen zich erg verbonden voelen met het gebied en zich zorgen maken over het plan. Het GNR, al 85 jaar hoeder en beschermer van natuur, landschap en recreatie in het Gooi, vindt het realiseren van de heideverbinding belangrijk, maar gezien al deze reacties ga ik mijn bestuur voorstellen een pas op de plaats te maken met dit plan en de geplande werkzaamheden en de aanbesteding uit te stellen. Dit geeft ons tijd om het plan nader onder de loep te nemen. Daarbij zullen de bewoners, onze vrijwilligers, Rijkswaterstaat, de provincies Noord-Holland en Utrecht, en de gemeentes Hilversum en De Bilt, nauw worden betrokken en hebben we de steun van iedereen hard nodig.'

Nadrukkelijk werd nog door Karen Heerschop gezegd dat de plannen zijn uitgesteld en niet zijn afgesteld. Op de vraag hoe lang dit uitstel zou duren stelde ze: 'Zo lang als dat nodig is. Wij nemen de tijd om zorgvuldig met alle betrokkenen van gedachten te wisselen. We willen draagvlak creëren in het gebied. De natuur is van en voor iedereen'.

Opening
De gedeputeerde van Noord-Holland, Tjeerd Talsma, verrichtte samen met vertegenwoordigers van GNR, de gemeente Hilversum, Rijkswaterstaat en ProRail, de openingshandeling en onthulde daarbij de naam van het ecoduct: 'Natuurbrug Hoorneboeg'.

Aan het einde van de bijeenkomst stelde de woordvoerder van de bewoners in Hollandsche Rading, Atwil Louwerse, dat 'wij als bewoners blij zijn met de ecoducten. Deze fraaie bouwwerken voldoen nu al volledig aan de opdracht om twee natuurgebieden met elkaar te verbinden. Als alle partijen vanaf nu met gezond verstand over het GNR-plan gaan overleggen, zullen we er zeker samen uitkomen. Iedereen zal dan zien, dat wat er nu voorligt geen goed en zelfs een overbodig plan is. Het plan heeft te veel nadelen en onzekerheden. Ik reken op ieders gezond verstand in deze'. Na afloop van de bijeenkomst vatte de voorzitter van de (Hilversumse) bewonersvereniging Utrechtseweg, Tjeng Schifferstein, het nog bondiger samen: 'We moeten de natuur beschermen tegen de natuurbeschermers'.

Atwil Louwerse, woordvoerder van inwoners van Hollandsche Rading (links) en de voorzitter van de bewonersvereniging Utrechtseweg Tjeng Schifferstein spreken voor de vergadering met interim voorzitter van het GNR Karen Heerschop (rechts.
Veel aanwezigen zochten het terras op voor de officiële opening van het ecoduct.