Het briljanten bruidspaar Wim en Bep van Genderen.
Het briljanten bruidspaar Wim en Bep van Genderen.

Burgemeester feliciteert briljanten bruidspaar

Algemeen Ouderen

door Guus Geebel

Burgemeester Arjen Gerritsen kwam maandag 9 mei Wim en Bep van Genderen-Barendse thuis in De Bilt feliciteren met hun 65-jarig huwelijksjubileum. Het echtpaar trouwde in 1951 in Gouda waar beiden zijn geboren en getogen.

Ze leerden elkaar kennen tijdens de bevrijdingsfeesten in Gouda. Die feesten waren er in 1945 dagelijks. Bij de AJC, waar ze allebei lid van waren, leerden ze elkaar beter kennen. Wim was vijfentwintig en Bep drieëntwintig jaar toen ze trouwden. Het echtpaar kreeg drie dochters en heeft vijf kleinkinderen.

Onderwijzer
Wim van Genderen had een HBS-diploma en deed een opleiding Bouwkunde in Rotterdam. 'Ik ben daar een keer voor gezakt en eigenlijk wilde ik onderwijzer worden. Daarvoor deed ik na de oorlog een spoedopleiding in Rotterdam. Ik werd schoolmeester en dat ben ik altijd gebleven.' Bep volgde in Gouda bij een apotheker een opleiding voor apothekersassistente. Ze werkte vijf jaar bij die apotheker. Kort na hun trouwen verhuisden Wim en Bep van Gouda naar Almelo, waar ze tien jaar woonden. Daarna gingen ze naar Eindhoven en in 1967 kwamen ze in de gemeente De Bilt wonen. Wim werd hier onderwijzer op de Theo Thijssenschool. Bep is toen voor halve dagen gaan werken bij de Bilthovense Apotheek. Ze heeft daar twintig jaar gewerkt.

Besturen
In 1951 kreeg je niet eerder een huis of je moest kinderen hebben 'We zijn begonnen in Gouda op een paar kamers.  In 1951 werd ik onderwijzer in Almelo en kregen we een huis van de gemeente', vertelt Wim van Genderen. Over de begintijd in Almelo vertelt Bep: 'Als ze me midden in Afrika hadden gezet had ik me misschien meer thuis gevoeld dan in Almelo. Ik verstond mijn eigen buurvrouw niet.' In De Bilt werd Wim secretaris van de Biltse afdeling van de PvdA. Voor de PvdA was hij twintig jaar lid van de landelijke Adviesgroep Ouderenbeleid. Die adviesgroep adviseerde de Kamerfractie en het partijbestuur. Ook was hij zeventien jaar lid van het Utrechtse gewestbestuur van de PvdA.

Activiteiten
Het echtpaar is actief betrokken bij de overdag-bijeenkomsten, die de PvdA regelmatig organiseert. Wim en Bep van Genderen werden 58 jaar geleden lid van een naturistenorganisatie. 'Ik zat in het hoofdbestuur en heb meegewerkt aan het oprichten van een aantal terreinen overal in het land.' Het gezond ogende echtpaar volgt ook nog cursussen. Bep doet literatuur en Wim filosofie. Het bruidspaar ontving schriftelijke felicitaties van Koning Willem-Alexander, de commissaris van de Koning en het gemeentebestuur van De Bilt.