Afbeelding

Woongroep Lugtensteyn bestaat vijftien jaar

Algemeen Ouderen

Woongroep Lugtensteyn is sinds 2001 gevestigd aan de Orionlaan in Bilthoven. Aan de Melkweg herkent men de achterkant van het gebouw 's avonds aan de glazen punt waarin een paar grote gekleurde lantaarns branden.

De groep wordt gevormd door 55+-ers die zelfstandig wonen en soms leuke en gezellige dingen met elkaar doen. Ze kunnen een beroep op elkaar doen voor als er eens eenvoudige hulp nodig is, maar van elkaar verzorgen is geen sprake. Wanneer je niet meer zelfredzaam bent dient thuiszorg of andere hulp ingeschakeld te worden. De bewoners, waarvan een aantal aan de wieg van de oprichting heeft gestaan, maken zich op voor een jubileum op 21 mei. Dan is er tevens gelegenheid voor inwoners van De Bilt om eens een kijkje te nemen bij deze bijzonder woonvorm in De Bilt.

Gebouw
Het gebouw met 28 woningen is eigendom van SSW. Op dit moment zijn er 36 bewoners, 8 echtparen en 20 singles. Ieder verzorgt gewoon zelfstandig zijn of haar huishouden, doet boodschappen, eet, woont en slaapt in eigen huis. Iedere ochtend is er gelegenheid tot koffiedrinken in het gezamenlijke Trefpunt. Elke maand is er een 'borreluur'. Er zijn diverse werkgroepen die activiteiten organiseren en zorgen voor leefbaarheid in het gebouw..

Samenstelling
De jongste bewoner is nog geen 60 jaar en de oudste is de 90 reeds gepasseerd. Er zijn iets meer vrouwen dan mannen. Er is een kleine wachtlijst van gegadigden voor de groep, maar wanneer er een appartement vrijkomt valt op voorhand niet te zeggen. Aanmelden voor die wachtlijst kan bijv. op de (jaarlijkse) open middag, binnenkort op 21 mei. Zie evt. ook www.lugtensteyn.nl

Naam
Voor historie-liefhebbers: de naam Lugtensteyn komt van een oude boerenhofstede die eeuwen geleden (1555) gelegen was in het gebied dat nu als Brandenburg-West bekend staat. Aan het eind van de vorige eeuw, toen de woongroep werd opgericht en er naar een passende naam werd gezocht is voor Lugtensteyn gekozen.         (Martin Visser)