Prof. Dr. Ir. S.M. Hassanizadeh werd onderscheiden door Burgemeester Gerritsen.
Prof. Dr. Ir. S.M. Hassanizadeh werd onderscheiden door Burgemeester Gerritsen.

Koninklijke Onderscheiding

Algemeen Algemeen

De heer Prof. Dr. Ir. S.M. Hassanizadeh uit De Bilt, is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De bij de Koninklijke onderscheiding behorende versierselen, werden op 13 juli door burgemeester Arjen Gerritsen uitgereikt.

De burgemeester reisde daarvoor af naar de Boothzaal van de Bibliotheek op de Uithof in Utrecht. De heer Hassanizadeh was daar als docent actief tijdens de Summer School.

Nieuwe standaard
De onderscheiding ontving hij voor zijn uitzonderlijke verdiensten op het terrein van de hydrologie. Hij wordt wereldwijd erkend als een eminent wetenschapper met een superieur inzicht en zijn wetenschappelijke werk is grensverleggend, innovatief en richtinggevend. Decorandus genoot zijn opleiding in Iran waar hij ook een paar jaar werkte als field engineer. In 1975 kreeg hij de kans om naar Princeton te gaan. Als startende wetenschapper heeft hij daar tijdens zijn promotieperiode (rond 1980) een nieuwe standaard gezet om stroom en transport in multifase vloeistofsystemen te beschrijven.

Publicaties
Zijn publicaties hebben niet alleen grote impact binnen zijn eigen aandachtsgebied. Ook voor andere wetenschappelijke velden is zijn werk van groot belang geweest. In het bedrijfsleven, zoals de oliewinning en voedselindustrie, worden zijn theorieën alom gebruikt. Hij publiceerde meer dan 100 artikelen in tijdschriften. Daarnaast is hij een veelgevraagde samenwerkingspartner voor veel onderzoekers. Zijn verkiezing als Darcy Distinguished Lecturer hebben van hem in 2012 een echte wetenschappelijke ambassadeur gemaakt.

Hydrologie
Professor Hassanizadeh heeft zich als hoogleraar ingezet voor de belangen van de hydrologie, die veel verder gingen dan het belang van zijn eigen vakgroep en faculteit. Hij heeft Nederland vertegenwoordigd in vele internationale projecten. Hij bekleedde vele functies bij internationale wetenschappelijke organisaties, tijdschriften en congressen op Europees en mondiaal niveau zonder hiervoor een vergoeding te ontvangen. Naast zijn internationale activiteiten heeft hij zich ook nationaal veelvuldig ingezet voor de wetenschap. Op de TU Delft en de Universiteit van Utrecht heeft hij zich in acht commissies ingezet voor onderwijs en onderzoek.